Kilka słów o uzdatnianiu wody. Bez wątpienia to bardzo ważny proces, o który każdy z nas powinien wiedzieć i o nim pamiętać. Bez tego bowiem pilibyśmy zanieczyszczoną wodę, pełną niepożądanych substancji oraz niebezpiecznych bakterii, wirusów i innych drobnoustrojów.

Istnieje wiele metod, które mają na celu przystosowanie wody do celów spożywczych bądź przemysłowych. W przemyśle bowiem także powinno się używać wody zdatnej do danego celu. W zależności jednak od celu używa się różnych metod uzdatniania wody.

Na początku warto opowiedzieć o odwróconej osmozie. Dzięki niej uzyskujemy tak zwaną „ultra czystą” wodę. W wodzie dochodzi do rozdzielenia na dwa roztwory o różnym stężeniu. Za niedługo na polskie półki sklepowe trafi odwrócona osmoza polskiej marki Ecoperla Rosa. Traktuje się ją jako bardzo innowacyjne rozwiązanie, gdyż została wyposażona w nowoczesną wylewkę, wydajną membranę osmotyczną oraz niezwykły wkład mineralizujący Ecoperla Elixir.

Lampy bakteriobójcze służą dezaktywowaniu wirusów i bakterii, a odżelaziacz wody przekształca związki żelaza nagromadzone w wodzie w formy trudno rozpuszczalne w wodzie. Dzięki temu łatwo je potem usunąć z niej, a tym samym woda staje się pyszna w smaku i zdrowa.